Van bananen tot eiwitten: hoe je je lichaam optimaal voorbereidt op het sporten

’s Ochtends

Als je ’s ochtends sport, is het belangrijk om je lichaam de brandstof te geven die het nodig heeft om optimaal te presteren. Maar je wilt ook niet met een volle maag sporten. Hier zijn enkele suggesties voor wat je zou kunnen eten en wanneer:

  • 30 minuten voor de training: een banaan of een appel. Dit geeft je lichaam een snelle energieboost zonder je maag te zwaar te belasten.
  • 1 uur voor de training: een ontbijt met koolhydraten en eiwitten. Denk aan een kom havermout met noten en fruit, of een smoothie met yoghurt en bessen.
  • 2 uur voor de training: een uitgebreid ontbijt met koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Bijvoorbeeld: volkoren toast met avocado en ei, of Griekse yoghurt met muesli en fruit.

Aan het begin van de avond

Als je ’s avonds gaat sporten, heb je waarschijnlijk al een paar maaltijden gehad gedurende de dag. Het is belangrijk om te weten hoe je deze maaltijden kunt gebruiken om je lichaam van energie te voorzien voor de training. Hier zijn enkele suggesties:

  • 2-3 uur voor de training: een maaltijd met koolhydraten, eiwitten en groenten. Denk aan gegrilde kip met zoete aardappelen en groene bonen, of zalm met quinoa en gestoomde broccoli.
  • 1 uur voor de training: een lichte snack met koolhydraten en eiwitten. Bijvoorbeeld: een handvol noten en een stuk fruit, of een eiwitshake met wat fruit.
  • Direct voor de training: een kleine snack met koolhydraten. Bijvoorbeeld: een banaan of een handvol druiven.

Intermitted Fasting

clock, timer, face-26092.jpg
kimchi fried rice, fried rice, rice-241051.jpg

Intermittent fasting, ofwel periodiek vasten, is een populaire methode om af te vallen en de gezondheid te verbeteren. Bij intermittent fasting eet je gedurende een bepaalde periode niet, gevolgd door een periode van eten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je 16 uur vast en 8 uur eet, of dat je om de dag vast.

Als je lichaam het toelaat, kan intermittent fasting ook een goede optie zijn voor mensen die willen sporten. Door te vasten vermindert het lichaam het insulinegehalte en wordt de vetverbranding gestimuleerd. Hierdoor kan het lichaam meer energie uit opgeslagen vet halen en dit gebruiken tijdens het sporten.

Als je wilt sporten tijdens intermittent fasting, kun je het beste een training plannen tijdens je eetperiode. Zorg er ook voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens je eetperiode om je lichaam van voldoende energie te voorzien. Een optie is om een eiwitrijke maaltijd te eten na de training om spierherstel en -opbouw te ondersteunen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet iedereen geschikt is voor intermittent fasting. Het is mogelijk dat sommige mensen zich duizelig of zwak voelen tijdens het vasten, vooral als ze ook gaan sporten. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en indien nodig de hulp van een professional in te schakelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *